2 kg daging batang pinang dihiris nipis
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan kicap manis
1/4 cawan sos tiram
Bahan B
15 labu bawang besar dimayang halus
1 ketul butter
2 sudu besar minyak
2 sudu besar lada hitam kisar kasar (atau lebih bergantung citarasa)
1 liter susu segar / 1 tin susu cair + 1 tin air (atau lebih - bergantung pada banyak mana kuah diperlukan)
1/2 cawan santan
Cara membuat:
Perap bahan A selama sekurang-kurangnya 1 jam.
Cairkan butter dengan minyak di dalam periuk.
Goreng bawang besar menggunakan butter sehingga kuning keemasan.
Masukkan daging yang dah diperap dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan air jika terlalu kering. Kemudian, masukkan susu.
Bila mendidih, masukkan lada hitam dan santan. Tambahkan kicap manis dan masin jika perlu. Renih selama 10 minit.
Sedia untuk dimakan bersama roti.
No comments:
Post a Comment