Bahan yang diperlukan:
1 ekor ayam potong 12 bahagian
(A)
1 inci halia sebesar ibu jari
1/2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa
(B)
10 ulas bawang putih - tumbuk kasar
15-20 biji cili api - tumbuk kasar (kurangkan kalau tak mahu pedas atau campur dengan cili merah)
5 labu bawang besar - dihiris nipis (lagi banyak lagi sedap)
1/4 cawan kicap masin - atau secukupnya
1/4 cawan kicap manis - atau secukupnya
4 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
Tumbuk bahan A hingga lumat dan perapkan dengan ayam 1/2 jam. Kemudian gorengkan ayam tapi jangan sampai garing.
Ambil sedikit minyak yang digunakan untuk goreng ayam dan masak bahan B sehingga layu. Masukkan kicap masin, manis, sos tiram dan ayam. Kalau suka, perahkan sedikit asam limau.
No comments:
Post a Comment