Laksa lemak Siam
1 ekor ikan tongkol saiz kecil - rebus dan kisar isi. Simpan air rebusan dan guna untuk kisar bahan lain dan ikan.
Bahan kisar:
2 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
3 biji buah keras
2 sudu cili mesin
Cili api kalau nak pedas lagi
1 ibu jari belacan (kalau suka)
Bahan lain:
1 batang serai ketuk
1/2 inci lengkuas ketuk
10 helai daun limau purut - hiris kasar
5 keping asam
2 kotak kecil santan (1/2 kg)
Sos ikan (kalau suka)
Garam, aji dan gula secukupnya
Cara membuat:
Tumis bahan kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan lebihan air rebusan ikan, isi ikan dan bahan lain kecuali santan dan daun limau.
Bila dah mendidih baru masukkan santan dan daun limau purut. Perasakan dengan sos ikan, gula, garam dan aji.
Makan dengan laksa halus, telur rebus, daun kemangi/selasih, kacang panjang, petai, ulam raja, timun, terung pipit.
No comments:
Post a Comment