Bahan yang diperlukan:
3 ekor ayam potong 16
1.5 kg santan pekat
4 sudu besar kerisik (atau dari 1 biji kelapa)
2 helai daun kunyit - hiris halus
Garam dan gula secukupnya
Bahan kisar:
10 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
4 inci lengkuas sebesar ibu jari
4 inci halia sebesar ibu jari
2 inci kunyit hidup sebesar ibu jari
4 batang serai gemuk
10 biji cili api
4 sudu besar cili kering siap kisar
Cara penyediaan:
Masukkan bahan kisar, santan, gula dan garam dalam periuk/kuali yang sesuai.
Masak sampai pecah minyak. Kemudian baru masukkan ayam. Bila ayam sudah masak, masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai dapat kepekatan yang kita suka. Tambah gula dan garam jika perlu. Tapi jangan lama sangat sebab ayam boleh jadi terlalu reput. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment