Sampailah Najibah kahwin dengan Izad. His mama, Aunty Mimi who is a great chef, shared her superb rendang minang recipe. This recipe is a keeper.
Rendang Mama Izad
Bahannya:
A
1 kg daging - dipotong sebesar ibu jari (jangan guna daging batang pinang)
1/2 limpa - dipotong sebesar ibu jari
1 kg santan pekat
3 labu bawang besar - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
1/2 cawan cili kering siap kisar halus (atau lebih bergantung kesukaan)
10 biji cili api - hiris nipis (kalau suka pedas)
2 inci halia - hiris seperti batang mancis (julienne)
1 inci lengkuas - hiris seperti batang mancis (julienne)
5 batang serai - hiris nipis (bakinya dititik)
B
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik (lebih kurang 1/2 cawan)
2 helai daun kunyit
Garam dan gula melaka secukupnya
Cara membuat:
Masukkan semua bahan A dan sedikit *garam dalam kuali yang sesuai. Masak sehingga daging empuk atau lebih kurang 2 jam. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit, gula dan garam. Masak sehingga kuah berpalut pada daging atau ikut kesukaan.
*Jangan letak garam terlalu banyak di awal kita masak. Cukup sekadar untuk bagi daging rasa sedap. Perasakan rendang bila dah hampir kering kuahnya.
*Kena kacau sentiasa bila rendang hampir kering sebab mudah hangit.
No comments:
Post a Comment