Tuesday, October 20, 2020

Rendang Mama Izad

Kak Diya paling suka tengok dan banding resipi rendang.  Hebat kan macam mana bahan yang sama, bila sukatannya lain sikit, terus dapat rasa berbeza.  Di Malaysia ni ada banyak jenis rendang tapi keluarga Mat Ali ni paling suka rendang minang. Bukan sebab rendang lain tak sedap, cuma kami ni dibesarkan dengan rendang style minang.  Tapi tiap kali buat, dapat rasa berbeza sebab tak ada sukatan khusus. Asyik sukat ikut mata je. 
Sampailah Najibah kahwin dengan Izad.  His mama, Aunty Mimi who is a great chef, shared her superb rendang minang recipe. This recipe is a keeper.  

Rendang Mama Izad

Bahannya:

 A
1 kg daging - dipotong sebesar ibu jari (jangan guna daging batang pinang)
1/2 limpa - dipotong sebesar ibu jari
1 kg santan pekat
3 labu bawang besar - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
1/2 cawan cili kering siap kisar halus (atau lebih bergantung kesukaan)
10 biji cili api - hiris nipis (kalau suka pedas)
2 inci halia - hiris seperti batang mancis (julienne)
1 inci lengkuas - hiris seperti batang mancis (julienne)
5 batang serai - hiris nipis (bakinya dititik)

B
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik (lebih kurang 1/2 cawan)
2 helai daun kunyit
Garam dan gula melaka secukupnya

Cara membuat:
Masukkan semua bahan A dan sedikit *garam dalam kuali yang sesuai. Masak sehingga daging empuk atau lebih kurang 2 jam. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit, gula dan garam. Masak sehingga kuah berpalut pada daging atau ikut kesukaan.

*Jangan letak garam terlalu banyak di awal kita masak.  Cukup sekadar untuk bagi daging rasa sedap. Perasakan rendang bila dah hampir kering kuahnya. 

*Kena kacau sentiasa bila rendang hampir kering sebab mudah hangit.


 

No comments: