Bahannya:
1 kg tepung gandum
700 gm gula putih
5 biji telur (saiz A)
Santan dari 1 1/2 kelapa (lebih kurang 4 atau 5 cawan)
1 sudu besar minyak sapi/butter
Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan di atas kecuali minyak sapi. Consistency adunan sama macam adunan untuk kuih bakar. Selepas itu, masukkan dalam kuali dan kacau adunan dengan api sederhana sampai pekat. Masukkan butter/minyak sapi dan teruskan kacau adunan sampai jadi seketul bola. Tutup api dan bentukkan kuih ini ikut suka.
Sunday, January 1, 2012
Sunday, November 6, 2011
Daging Bakar ASP Rohani
1 kg daging
Bahan yang dikisar:
1/2 inci halia (sebesar 2 ruas jari)
Serai 1 batang (besar)
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu kecil jintan manis
1 1/2 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar gula melaka
Garam secukup rasa
Cara membuat:
Perap daging yang telah dipotong dalam kepingan besar dengan semua bahan kisar selama lebih kurang 2 jam. Kemudian, masukkan daging dan perapannya ke dalam periuk dan masak menggunakan api sederhana sehingga daging masak. Bila daging masak, bakar daging tadi atas bara sehingga tahap yang dikehendaki.
Ayam Percik
Bahan yang diperlukan:
12 ekor ayam (2 kg seekor) - potong 4
Bahan yang dikisar:
350 gm halia
250 gm bawang putih
600 gm bawang besar
10 batang serai (besar)
2 inci lengkuas (2 ruas jari)
10 sudu besar ketumbar biji (rendam)
50 gm belacan
6 keping asam
2 kg santan pekat
Gula dan garam
Cara membuat:
Perap ayam dengan bahan kisar, gula dan garam selama 1 jam. Kemudian, masukkan ayam dengan bahan perapan, asam keping dan 1 kg santan ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Keluarkan ayam dan bakar sehingga kekuningan di atas bara.
Untuk kuah, masukkan 1 kg santan ke dalam kuah baki di dalam periuk ayam tadi. Masukkan sedikit air jika kuah sikit sangat. Biar mendidih dan tambah gula dan garam jika perlu. Untuk pekatkan kuah, bancuhkan 4 sudu besar tepung beras dengan sedikit air. Tuangkan bancuhan tepung beras itu ke dalam kuah tadi perlahan-lahan sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Sedia untuk dicurahkan ke atas ayam yang telah dibakar.
12 ekor ayam (2 kg seekor) - potong 4
Bahan yang dikisar:
350 gm halia
250 gm bawang putih
600 gm bawang besar
10 batang serai (besar)
2 inci lengkuas (2 ruas jari)
10 sudu besar ketumbar biji (rendam)
50 gm belacan
6 keping asam
2 kg santan pekat
Gula dan garam
Cara membuat:
Perap ayam dengan bahan kisar, gula dan garam selama 1 jam. Kemudian, masukkan ayam dengan bahan perapan, asam keping dan 1 kg santan ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Keluarkan ayam dan bakar sehingga kekuningan di atas bara.
Untuk kuah, masukkan 1 kg santan ke dalam kuah baki di dalam periuk ayam tadi. Masukkan sedikit air jika kuah sikit sangat. Biar mendidih dan tambah gula dan garam jika perlu. Untuk pekatkan kuah, bancuhkan 4 sudu besar tepung beras dengan sedikit air. Tuangkan bancuhan tepung beras itu ke dalam kuah tadi perlahan-lahan sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Sedia untuk dicurahkan ke atas ayam yang telah dibakar.
Nasi Tomato Wan Iskandar
Bahan yang diperlukan:
5 kg beras basmathi (basuh dan rendam selama 1 jam) @ 8 mangkuk Mak Bedah
11 mangkuk air
1 tin susu cair
1 tin tomato puree
3 batang serai - titik
2 inci halia sebesar 2 jari - kisar halus
5 labu bawang besar - kisar halus
8 ulas bawang putih - kisar halus
1 ketul butter / 250 gm butter
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
2 ketul kiub pati ayam
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
Cairkan butter. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Bila naik bau, masukkan bahan kisar dan serai. Masak sampai naik bau dan agak garing. Selepas itu, masukkan susu cair, tomato puree, kiub pati ayam, garam, gula dan air. Bila mendidih, masukkan beras yang telah ditos selepas direndam selama 1 jam. Nasi akan masak dalam masa lebih kurang setengah jam.
5 kg beras basmathi (basuh dan rendam selama 1 jam) @ 8 mangkuk Mak Bedah
11 mangkuk air
1 tin susu cair
1 tin tomato puree
3 batang serai - titik
2 inci halia sebesar 2 jari - kisar halus
5 labu bawang besar - kisar halus
8 ulas bawang putih - kisar halus
1 ketul butter / 250 gm butter
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
2 ketul kiub pati ayam
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
Cairkan butter. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Bila naik bau, masukkan bahan kisar dan serai. Masak sampai naik bau dan agak garing. Selepas itu, masukkan susu cair, tomato puree, kiub pati ayam, garam, gula dan air. Bila mendidih, masukkan beras yang telah ditos selepas direndam selama 1 jam. Nasi akan masak dalam masa lebih kurang setengah jam.
Tuesday, September 27, 2011
Grilled Cheese Sandwich
Lately, this is Ali's fave.
Ingredients:
2 slices of whole wheat bread (preferably Massimo)
1 slice of cheese
Some butter to spread on the bread
Method:
Sandwich the cheese with the bread. On the outer part of the sandwich, spread butter generously on both sides. Grill the sandwich on both sides until the cheese has melted. Cut the sandwich to make into 2 triangles. Enjoy.
Untuk buatkan jadi lebih gemok, letakkan juga scramble egg.
Ingredients:
2 slices of whole wheat bread (preferably Massimo)
1 slice of cheese
Some butter to spread on the bread
Method:
Sandwich the cheese with the bread. On the outer part of the sandwich, spread butter generously on both sides. Grill the sandwich on both sides until the cheese has melted. Cut the sandwich to make into 2 triangles. Enjoy.
Untuk buatkan jadi lebih gemok, letakkan juga scramble egg.
Black Pepper Steak Ala Pak Long Azmi
Bahan:
A
2 kg daging batang pinang dihiris nipis
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan kicap manis
1/4 cawan sos tiram
Bahan B
15 labu bawang besar dimayang halus
1 ketul butter
2 sudu besar minyak
2 sudu besar lada hitam kisar kasar (atau lebih bergantung citarasa)
1 liter susu segar / 1 tin susu cair + 1 tin air (atau lebih - bergantung pada banyak mana kuah diperlukan)
1/2 cawan santan
Cara membuat:
Perap bahan A selama sekurang-kurangnya 1 jam.
Cairkan butter dengan minyak di dalam periuk.
Goreng bawang besar menggunakan butter sehingga kuning keemasan.
Masukkan daging yang dah diperap dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan air jika terlalu kering. Kemudian, masukkan susu.
Bila mendidih, masukkan lada hitam dan santan. Tambahkan kicap manis dan masin jika perlu. Renih selama 10 minit.
Sedia untuk dimakan bersama roti.
Monday, September 19, 2011
Chocolate Topping Kojah
Ingredients:
1 1/2 175 grams Cadbury Milk Chocolate- large bar
170 ml Nestle Cream - small can
Method:
Using double boiler, melt the chocolate bar. Then add the cream.
Mix it well and pour it straight away onto the cake.
1 1/2 175 grams Cadbury Milk Chocolate- large bar
170 ml Nestle Cream - small can
Method:
Using double boiler, melt the chocolate bar. Then add the cream.
Mix it well and pour it straight away onto the cake.
Subscribe to:
Posts (Atom)