Friday, September 25, 2015

Kuzi Ayam

Bahannya:

2 ekor ayam (2kg) - gaulkan dengan garam kunyit
1 sudu besar rempah kuzi
8 biji bawang besar - goreng hingga kekuningan dan kisar kasar
*1/2 inci halia
*1 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
1 batang kulit kayu manis
2 kelopak bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 biji cengkih
3 sudu besar tomato puree
5 sudu besar sos tomato
3/4 tin susu cair
Kismis, gajus dan badam ikut suka

Cara membuat:

1. Gaulkan ayam dengan garam kunyit. Goreng ayam sampai 3/4 masak.

2. Kisar bahan (*) dan campurkan dengan rempah kuzi. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan rempah 4 beradik. Bila dah agak garing, masukkan bawang goreng yang sudah dikisar kasar, tomato puree, tomato sos, kismis dan susu cair.

3. Bila semua bahan dah sebati, masukkan ayam. Kalau perlu masukkan air, masukkan sedikit sahaja. Rasa gula dan garamnya sekarang. Bila ayam dah masak, bolehlah masukkan gajus dan badam.

Saturday, November 22, 2014

Homemade play doh

Please make your own play doh.  Dah laa boleh letak color pelik-pelik, pastu tak bahaya pulak. Dan yang paling penting, sangat murah.

3 cups plain flour
1 cup very fine salt
3 cups water
1 tbsp cream of tartar
3 tbsp cooking oil
2 tbsp food coloring 

Method:

Mix the dry ingredients in a pot. Then pour in the water and oil and mix it together. Put the mixture on the stove on medium heat. Stir until the mixture thickens and when it does not stick to the pot, it is ready. Let the dough cool for about 10 mins. Then you need to knead the dough until it is smooth and soft. Divide the dough into small portions. And it is ready for your kids.

Sunday, October 7, 2012

Cara menggoreng kacang

Mungkin ada yang tak tahu macam mana nak goreng kacang. Rasanya semua kacang sama saja caranya. Mula-mula, basuh dulu kekacang pilihan. Toskan airnya. Ambil kuali, letak minyak secukupnya. Masukkan kacang. Kemudian baru hidupkan api. Pastikan api sederhana saja. Kacau sentiasa kacang tu sehingga masak. 
Kacang dah masak bila tak ada lagi bunyi atau bubble dalam minyak. Atau, ambil satu kacang, sejukkan dan rasa.

Kuzi untuk 1 ekor kambing

Kuzi untuk 1 ekor kambing


Bahan yang diperlukan:


Bahan A (bahan perapan)
1 ekor kambing anggaran 20kg - basuh dan toskan
200 gram halia
2 labu bawang putih
Garam secukupnya

Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan B (bahan tumis)
10 biji bawang besar (kisar)
8 ulas bawang putih (kisar)
200 gram halia (kisar)
4 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
20 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih

Bahan C
5 kg bawang besar (dihiris nipis dan digoreng hingga kekuningan dan kemudian dikisar kasar)
1 tin besar tomato puree (atau lebih ikut selera masing-masing)
1 kg tomato sos (saya guna jenis Kimball yg dalam beg tu)
4 tin susu cair (atau lebih jika nak kuah banyak)
1/2 kg santan (yang ni orang Kelantan tak letak tapi memang best kalau letak)
Kerisik dari 2 biji kelapa (anggaran 1/2 cawan)

500 gram rempah kuzi - dibancuh dengan air panas

1/2 kg kismis (digoreng)
1/2 kg badam/gajus (digoreng)
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

Gaulkan semua bahan A dan perapkan lebih kurang 30 minit.
Panaskan minyak dan goreng kambing separuh masak. Angkat dan toskan.

Dengan minyak yang sama, tumiskan bahan B sehingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kuzi yang telah dibancuh dengan air panas. Masak hingga pecah minyak.

Selepas itu masukkan bahan C kecuali susu cair dan kerisik.  Selepas semuanya dah sebati masukkan kambing. Masa ni masakan hendaklah dikacau sentiasa sebab mudah melekat. Letakkan sedikit air kalau pekat sangat.  Bila daging dah empuk, masukkan susu cair, kerisik, kismis dan badam.  Biarkan merenih selama 10-15 minit.  Kalau di Kelantan, kuzi ni masakan yang manis. Ikutlah selera masing-masing. Rasa dulu sebelum tambahkan garam sebab tadi kita dah gaul dan perapkan kambing dengan garam.

Kalau semua dah sebati dan rasa dah sedap, bolehlah padamkan api. Sedia untuk dimakan.


Tuesday, October 2, 2012

Ayam Masak Kicap Cili Api

Bahan yang diperlukan:

1 ekor ayam potong 12 bahagian

(A)
1 inci halia sebesar ibu jari
1/2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa

(B)
10 ulas bawang putih - tumbuk kasar
15-20 biji cili api - tumbuk kasar (kurangkan kalau tak mahu pedas atau campur dengan cili merah)
5 labu bawang besar - dihiris nipis (lagi banyak lagi sedap)

1/4 cawan kicap masin - atau secukupnya
1/4 cawan kicap manis - atau secukupnya
4 sudu besar sos tiram

Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

Tumbuk bahan A hingga lumat dan perapkan dengan ayam 1/2 jam. Kemudian gorengkan ayam tapi jangan sampai garing.
Ambil sedikit minyak yang digunakan untuk goreng ayam dan masak bahan B sehingga layu. Masukkan kicap masin, manis, sos tiram dan ayam. Kalau suka, perahkan sedikit asam limau.





Monday, October 1, 2012

Churros

I came across this recipe in a story book. I tried few versions of Churros and found this is the best.

Ingredients:

1 cup water
1/2 cup butter
1 cup plain flour
2 eggs
1/2 tsp salt
2 cups oil for frying

1 cup icing sugar
1 tsp cinnamon powder

Method:

Put the water, butter and salt in a pot. Bring it to boil. When the butter has melted, turn off the heat and quickly stir in the flour. Stir the flour until it becomes thick paste and does not stick to the pot. Let the batter cool for 5 mins and then beat in the eggs one at a time. Using a pastry bag (or any plastic bag) attached with a star shape nozzle, pipe 3-4 inch pastries onto hot oil.. Fry until golden. Drain the oil and roll the hot Churros on the icing sugar and cinnamon mixture.

Tuesday, September 25, 2012

Laksa Siam Ala Nadiya

Bahan yang diperlukan:

2 mangkuk isi ikan rebus yang sudah dibuang tulang (kembung atau selayang) (Jangan buang air rebusan)
2 sudu besar serbuk kari ikan Adabi (Why Adabi? Sebab nak rasa kari Melayu)
1 cawan cili kering yang telah dikisar dengan bawang besar dan putih (resepi di bawah)
2 batang serai
1 ketul lengkuas sebesar ibu jari (dihiris nipis atau diketuk)
3 helai daun limau purut
1 mangkuk daun kesum
2 kuntum bunga kantan - dipotong empat

Optional:
Isi ikan masin seperti ikan talang kering, direbus dan dikisar. Kalau tak ada isi, tulang pun jadi. Rebus sekali dengan kuah laksa.

1. Rebus ikan dengan asam keping, garam dan gula. Bila ikan sudah masak, keluarkan ikan dan sejukkan. Jangan buang air rebusan ikan. Air rebusan ini akan digunakan untuk membuat kuah laksa. Ambil isi ikan sahaja kemudian dikisar atau ditumbuk.

2. Lebih kurang 30 tangkai digunting kasar untuk membuang biji cili. Rebus cili kering ini. Bila sudah lembut, toskan dan kisar bersama dengan 5 biji bawang besar dan 5 ulas bawang putih.

Cara membuat kuah laksa:

Tumiskan 1 cawan cili kering yang sudah dikisar dengan bawang besar dan bawang putih. Masukkan rempah kari Adabi, lengkuas, serai, daun kesum, daun limau purut dan bunga kantan. Masak sehingga naik bau. Kemudian, masukkan air rebusan ikan secukupnya, ikan yang sudah dikisar, tulang atau isi ikan masin jika suka serta gula dan garam. Biarkan ia merenih selama 20 minit. Rasa gula dan garamnya. Kepekatan kuah lebih kurang sama dengan kuah laksa asam. Ia sesuai dimakan dengan spaghetti atau laksa beras halus.

Laksa ini dimakan dengan bawang besar yang dihiris nipis, cili kering yang digoreng satu-satu, telur rebus, timun atau apa-apa ulam yang kita suka.