Friday, December 25, 2009

Nasi Turki Berempah

Bahan-bahan:

1 kg beras basmathi (dicuci dan direndam selama 1/2 jam)
2 sudu makan rempah beryani (Cap burung Nuri- recommended by my mother-in-law)
3 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu makan bawang putih (dikisar)
1 tin kecil tomato puree
1/2 kg daging cincang
2 batang carrot dipotong dadu (digoreng sebentar)
1 cawan yogurt perasa mangga
Sedikit daun pudina dan daun ketumbar
Kismis dan gajus (digoreng)
2 sudu makan minyak sapi
1/2 cawan minyak jagung
3 biji tomato buah (dicincang kasar)
Garam dan air

Cara memasak:

Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak hingga garing. Masukkan buah tomato, tomato puree dan daging cincang. Kacau dan kemudian masukkan rempah beryani, yogurt, garam dan air.
Apabila mendidih, masukkan beras. Bila sudah kering, taburkan kismis, daun pudina, daun ketumbar, gajus dan carrot. Kecilkan api dan biar hingga nasi masak.

No comments: