Sunday, November 6, 2011

Ayam Percik

Bahan yang diperlukan:

12 ekor ayam (2 kg seekor) - potong 4

Bahan yang dikisar:
350 gm halia
250 gm bawang putih
600 gm bawang besar
10 batang serai (besar)
2 inci lengkuas (2 ruas jari)
10 sudu besar ketumbar biji (rendam)
50 gm belacan

6 keping asam
2 kg santan pekat
Gula dan garam

Cara membuat:
Perap ayam dengan bahan kisar, gula dan garam selama 1 jam. Kemudian, masukkan ayam dengan bahan perapan, asam keping dan 1 kg santan ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Keluarkan ayam dan bakar sehingga kekuningan di atas bara.

Untuk kuah, masukkan 1 kg santan ke dalam kuah baki di dalam periuk ayam tadi. Masukkan sedikit air jika kuah sikit sangat. Biar mendidih dan tambah gula dan garam jika perlu. Untuk pekatkan kuah, bancuhkan 4 sudu besar tepung beras dengan sedikit air. Tuangkan bancuhan tepung beras itu ke dalam kuah tadi perlahan-lahan sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Sedia untuk dicurahkan ke atas ayam yang telah dibakar.

No comments: