Sunday, November 6, 2011

Nasi Tomato Wan Iskandar

Bahan yang diperlukan:

5 kg beras basmathi (basuh dan rendam selama 1 jam) @ 8 mangkuk Mak Bedah
11 mangkuk air
1 tin susu cair
1 tin tomato puree
3 batang serai - titik
2 inci halia sebesar 2 jari - kisar halus
5 labu bawang besar - kisar halus
8 ulas bawang putih - kisar halus
1 ketul butter / 250 gm butter
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
2 ketul kiub pati ayam
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:
Cairkan butter. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Bila naik bau, masukkan bahan kisar dan serai. Masak sampai naik bau dan agak garing. Selepas itu, masukkan susu cair, tomato puree, kiub pati ayam, garam, gula dan air. Bila mendidih, masukkan beras yang telah ditos selepas direndam selama 1 jam. Nasi akan masak dalam masa lebih kurang setengah jam.

No comments: