Saturday, November 16, 2019

Kari Ikan

Bahan yang diperlukan:

2 ekor ikan bawal - anggaran 700 gm (potong ikut suka)

A
4 labu bawang besar - hiris nipis
4 ulas bawang putih - hiris nipis
4 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur * resipi campuran di bawah

2 paket serbuk kari ikan Adabi (campur dengan air panas - jadikan macam paste)
1 sudu besar asam jawa ADABI (atau lebih terpulang rasa masam kita nak)
1 cawan santan pekat/ 1 kotak santan KARA + 2 cawan air (terpulang nak pekat macam mana)
1 batang terung - potong ikut suka
6 biji bendi
2 biji tomato belah 4
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Kiub ikan bilis - kalau ikan tak ada rasa

Cara memasak:

Panaskan minyak. Masukkan bahan A. Masak sehingga naik bau dan bawang berwarna kekuningan. Kemudian, masukkan rempah kari. Masak sehingga rempah kari pecah minyak. Kalau rempah agak pekat, masukkan sedikit air. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan santan, bendi dan terung. Bila bendi dah masak, masukkan ikan dan tomato. Masukkan garam secukupnya. Tutup api bila ikan sudah masak.

* Resipi campuran halba campur

1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi
1 sudu besar jintan putih (halus)
1 sudu kecil jintan manis (kasar)

No comments: