Monday, February 15, 2021

Inti sandwic ayam

Bahan yang diperlukan:

2 keping dada ayam 

200 g cendawan - ikut suka jenis apa

1 biji bawang besar dihiris nipis

3 ulas bawang putih dicincang

1 sudu besar rempah cajun

1/2 sudu kecil lada hitam

1/2 cawan krim masakan - boleh juga digantikan dengan susu atau yogurt

Garam secukup rasa

Mayonis 


Mula-mula, perap ayam dengan rempah cajun, 1 sudu kecil lada hitam, 1 sudu besar minyak masak dan garam lebih kurang 10 minit. Gril ayam di atas kuali atau boleh juga gunakan air fryer.

Kemudian, potong ayam menjadi kepingan kecil. Ketepikan. 

Kemudian, panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang besar, bawang putih serta cendawan. Perasakan dengan garam dan lada hitam. 

Bila bawang sudah kuning keemasan, masukkan tomato, daun ketumbar, krim masakan dan hirisan ayam tadi. Masak sehingga semuanya sebati dan agak kering. Padamkan api dan biarkan sejuk seketika sebelum memasukkan mayonis kalau suka. 

Sedia untuk dihidangkan. Inti ini sesuai dijadikan inti sandwic ayam. 

*Boleh masukkan juga lobak merah yang dihiris nipis memanjang kalau suka.

No comments: