Tuesday, October 2, 2012

Ayam Masak Kicap Cili Api

Bahan yang diperlukan:

1 ekor ayam potong 12 bahagian

(A)
1 inci halia sebesar ibu jari
1/2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa

(B)
10 ulas bawang putih - tumbuk kasar
15-20 biji cili api - tumbuk kasar (kurangkan kalau tak mahu pedas atau campur dengan cili merah)
5 labu bawang besar - dihiris nipis (lagi banyak lagi sedap)

1/4 cawan kicap masin - atau secukupnya
1/4 cawan kicap manis - atau secukupnya
4 sudu besar sos tiram

Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

Tumbuk bahan A hingga lumat dan perapkan dengan ayam 1/2 jam. Kemudian gorengkan ayam tapi jangan sampai garing.
Ambil sedikit minyak yang digunakan untuk goreng ayam dan masak bahan B sehingga layu. Masukkan kicap masin, manis, sos tiram dan ayam. Kalau suka, perahkan sedikit asam limau.





No comments: