Sunday, March 25, 2018

LAUK UNTUK ORANG BERPANTANG PART 2

4. Ikan masak ketuk serai

2 ekor ikan selar
2 batang serai - ketuk
1 labu bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1 keping asam keping
Halia sebesar ibu jari - hiris
1 biji cili merah - patah 2
Garam dan gula secukupnya
Air 2 cawan

Cara memasak:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan didihkan. Biar merenih 5 minit. Dah siap.

*Kalau dah tak berpantang, boleh gantikan ikan dengan lala, kerang atau ketam. Gantikan cili merah dengan cili api.

5. Ayam kampung masak halia

1 ekor ayam kampung potong 12 - basuh dan toskan

Bahan A
2 jari halia - hiris nipis (atau julienne)
3 ulas bawang putih - cincang
2 labu bawang besar - hiris nipis

Bahan B
2 labu bawang besar - hiris tebal
1 batang carrot - hiris nipis (atau julienne)
1/2 cawan cauliflower - potong besar2
4 batang daun bawang - potong 1 inci
1 biji cili merah dan hijau - potong tebal

1/2 cawan kicap lemak
Garam dan gula secukupnya
Minyak secukupnya

Cara memasak:
Gaulkan ayam dengan 1/2 cawan kicap lemak.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan A sampai agak kekuningan. Kemudian masukkan ayam.
Biarkan sampai air ayam kering, baru masukkan bahan B. Masukkan sedikit air kalau agak kering. Tunggu sampai sayur masak. Sedia untuk dimakan.

*kalau dah tak berpantang, boleh masukkan 3 sudu besar besar sos tiram untuk digaul dengan ayam.
*boleh juga letak cendawan tiram.

6. Ikan bilis goreng kicap

1 cawan ikan bilis - yang dah dikopek. (orang berpantang tak boleh makan ikan bilis yang tak dibuang perut dan kepala)
*2 labu bawang besar - hiris nipis
*1 ulas bawang putih - hiris nipis
*2 biji cili merah - hiris nipis
*5 tangkai daun kari
1 biji limau kasturi
Minyak untuk menggoreng
Kicap masin dan manis secukupnya / Kicap lemak pun boleh

Goreng ikan masin sampai garing. Angkat dan toskan.
Dengan minyak yang sama, masak bahan bertanda * sampai garing, bukan hangit ya.
Masukkan ikan bilis, kicap dan perahan limau kasturi. Gaulkan dan sedia untuk dimakan.


No comments: