Sunday, March 25, 2018

LAUK UNTUK ORANG BERPANTANG

Orang berpantang yang Kak Diya maksudkan ialah:

i) yang baru lepas menjalani pembedahan
ii) yang baru lepas melahirkan anak
iii) yang baru berkhatan

Ada beberapa jenis lauk yang sesuai dimasak untuk mereka.  Lauk yang mudah disediakan dan yang paling penting, orang tak berpantang pun suka.

Sebelum tu, di rumah kami, ada beberapa jenis ikan yang kami cuba elakkan sebab dikhuatiri boleh memudaratkan. Antaranya ikan tongkol, terubuk, pari, keli, tamban, bawal hitam dan sembilang.  Cuba cari ikan isi putih macam ikan merah, jenahak, bawal putih/emas atau kalau nak senang, guna je ikan selar. Menurut mak, ikan selar ni ikan yang paling selamat dan tak bisa.

Untuk sayur dan buah pula, lain keluarga lain pantang larangnya. Ini senarai sayur dan buah yang mak bagi kami makan waktu berpantang:
Sawi
Carrot
Cauliflower
Broccoli
Daun pegaga
Kailan
Baby corn

Apple
Orange
Pineapple - sangat digalakkan untuk cepat keluarkan darah
Pisang berangan
Avocado
Kurma

Ok. Here are few recipes untuk dicuba.

1. Singgang Ikan Selar

2 ekor ikan selar saiz sederhana
1 labu bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang putih - ketuk
2 keping asam keping
lengkuas sebesar ibu jari hiris/ketuk
kunyit 1/2 ibu jari hiris/ketuk (kalau suka)
1 biji cili hijau/merah potong 2 (cili api lebih sedap tapi tak boleh untuk orang berpantang)
Air 2 cawan atau secukupnya
Garam dan gula (boleh letak kiub ikan bilis secubit kalau suka)

Cara memasak:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Bila dah mendidih, kecilkan api dan biar merenih semalam 5 minit. Dan siap.

2. Tomyam Ikan Merah/Jenahak/Selar/Bawal Emas

2 keping ikan merah
2 labu bawang besar - belah 4/hiris nipis
3 ulas bawang putih - ketuk
2 keping asam keping
2 batang serai - ketuk / hiris tebal
10 helai daun limau purut - hiris
2 biji cili merah / hijau - potong 2 (cili api lebih sedap tapi tak boleh untuk orang berpantang)
lengkuas sebesar ibu jari - hiris nipis
Halia sebesar ibu jari - hiris nipis (kalau tak letak pun tak apa)
Sepokok daun ketumbar - batang dan daun hiris / akar basuh bersih dan ketuk
Garam, gula dan kiub ikan bilis secukupnya.
Air 3 cawan atau secukupnya.

Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali daun ketumbar yang dah dihiris. Bila dah mendidih, kecilkan api dan biar merenih selama 10 minit.
Bila nak makan, perahkan limau kasturi ikut kemasaman yang kita nak dan taburkan daun ketumbar.

3. Ikan masak sweet sour

2 keping ikan jenahak - gaul dengan garam kunyit dan goreng.
*2 labu bawang besar - hiris tebal / dadu besar
*2 ulas bawang putih - ketuk
*1 biji cili merah - hiris tebal (capsicum pun boleh)
*Halia sebesar ibu jari - hiris macam batang mancis
*1 batang serai - ketuk
1/2 cawan nenas yang dah potong kiub
1 biji tomato belah 4
1 sudu tomato
1 sudu sos cili
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya

Cara memasak:
Tumis bahan bertanda* sampai layu. Kemudian masukkan bahan lain. Kalau agak kering, masukkan sedikit air. Bila nenas dah masak, masukkan ikan, Dah siap.



No comments: