Sunday, March 25, 2018

REMPAH KUZI DAN REMPAH BERIANI

Saya belajar buat rempah beriani dari arwah Ayah. Selepas banyak kali mencuba, saya buat keputusan, rempah beriani dan rempah kuzi sama je campurannya. Cubalah sendiri dan buat penilaian. Kalau rasa ok, boleh la teruskan guna resepi ni.
Kalau rasa tak sama, dulu2 saya guna rempah kuzi cap Orang Perempuan. Beli di Kelantan. Atau di Berek 12, ada kedai jual rempah yang sedap. Bolehlah beli di sana. 

Bahan untuk rempah Beriani dan Kuzi:

5 bahagian serbuk ketumbar
2 bahagian serbuk jintan putih
1 bahagian serbuk jintan manis

Caranya:

Campurkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Sangai atas api yang perlahan.
Bila dah naik bau, selalunya dalam 5 minit sahaja, tutup api dan terus masukkan serbuk jintan manis. 
Kacau sehingga semua sebati. Bila dah sejuk, simpan dalam balang kedap udara. 

No comments: