Tuesday, October 5, 2021

Dendeng daging ringkas (1)

Bahan

1kg daging potong sebesar penumbuk

1/4 cawan kicap masin

1/4 cawan kicap manis

4 sudu besar sos tiram


1/2 cawan cili kering kisar

5 biji bawang besar dikisar

5 ulas bawang putih dikisar

Minyak untuk menggoreng daging

Cara buat:

1kg daging - potong ketul2 sebesar penumbuk dan rebus sampai empuk. Jangan lupa letak garam.

Hiris nipis daging yang sudah direbus dan gaulkan dengan kicap masin, kicap manis dan sos tiram. Perap sekurang-kurangnya 30 minit. 

Kemudian goreng daging yang sudah diperap sampai nampak garing di tepi. Angkat dan toskan. Ulang sehingga habis semua daging siap digoreng.

Dengan menggunakan minyak goreng daging tadi, tumis bahan kisar. Bila semua dah masak dan pecah minyak, masukkan lebihan bahan perapan daging dan sedikit air rebusan daging. Agak-agak banyak mana kuah kita nak. Kemudian, masukkan daging dan kacau sehingga sebati. Sekarang baru rasa masakan kita. Tambah kicap saja untuk sesuaikan masin dan manis.

*Kalau suka, selepas tutup api, boleh masukkan bawang goreng. Tapi pastikan bawang goreng yang sedap sahaja.  

No comments: