Tuesday, October 5, 2021

Dendeng daging ringkas (2)

 Dendeng daging


Bahan

1kg daging potong sebesar penumbuk

1/4 cawan kicap masin

1/4 cawan kicap manis

4 sudu besar sos tiram


Bahan kisar:

10 biji cili merah

10 biji cili hijau

5 biji cili api kalau suka pedas

5 biji bawang besar 

5 ulas bawang putih 

*kisar kasar


1 cawan minyak untuk menggoreng daging

Garam, gula dan ajinomoto


Cara buat:

1kg daging - potong ketul-ketul sebesar penumbuk dan rebus sampai empuk. Jangan lupa letak garam


Hiris nipis daging yang siap direbus itu dan gaulkan dengan kicap masin, kicap manis dan sos tiram. Perap selama sekurang-kurangnya 30 minit. Kemudian gorengkan daging ini sehingga garing dibahagian tepi. 

Dengan menggunakan minyak goreng daging tadi, tumis bahan kisar. Masukkan terus sedikit gula dan garam. Bila dah garing dan pecah minyak, masukkan daging dan sedikit air rebusan. Bila dah sebati, baru rasa dan tambah gula, garam dan ajinomoto jika perlu. Jangan tambah kicap ya. 

*kalau suka, boleh tambah kentang goreng / kacang hijau dalam tin (toskan dulu airnya) / tomato belah 4 / 

No comments: