Thursday, September 1, 2011

Daging Royal

Daging Royal

Bahan:

(A)
1 kg daging lembu
6 sudu besar chilli powder
6 sudu besar kicap masin
6 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu tomato sos

(B)
4 tangkai daun kari
3 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis (2 inci)
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis

Cara membuat:
Campurkan semua bahan (A) dan perap sekurang-kurangnya selama 4 jam.
Tumis bahan (B) dan bila naik bau, masukkan bahan (A). Kecilkan api dan masukkan sedikit air. Masak sehingga daging empuk. Masukkan garam secukup rasa. Sedia untuk dimakan dengan Nasi Lemak Royal.

Thanks to Aunty Alaina for sharing this recipe.

No comments: