Thursday, July 12, 2012

Ayam/Kambing Briyani

Bahan yang diperlukan:

2 ekor ayam / 4 kg kambing
1 kg bawang besar (hiris nipis dan digoreng kekuningan) (minyak goreng bawang disimpan)
5 ulas bawang putih (hiris dan goreng)
5 biji buah tomato (belah 4)
5 biji cili merah (kisar kasar)
5 biji cili hijau (kisar kasar)
2 inci halia (kisar halus)
segenggam daun pudina
secekak daun sup (potong saiz 1 inci)
secekak daun bawang (potong saiz 1 inci)
secekak daun ketumbar (potong saiz 1 inci)
1 botol kecil sos tomato kimball (atau lebih sebab bergantung pada brand yg digunakan)
1 tin susu cair (atau 1 liter susu segar) (lebihkan kalau nak kuah banyak)
1/2 cawan kismis (basuh dan goreng sekejap)
1/2 cawan gajus (basuh dan goreng)
7 biji buah kurma
5 sudu besar rempah briyani (sangai sampai wangi)
1 batang kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
Garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan dalam kuali, gaul sampai sebati. Kemudian baru masak atas api sederhana. Kena kacau sentiasa sebab mudah melekat. Jangan lupa masukkan minyak yang digunakan untuk goreng bawang dalam 1/2 cawan.

*Kalau suka pedas, tambah 10 bji cili api yang dikisar kasar.

*Saya suka rebus dulu kambing sampai masak. Masa rebus, letakkan halia yg diketuk dalam 2 inci, garam dan rempah 4 beradik. Nanti masukkan air  dalam 1-2 cawan waktu masak lauk briyani. Lebihan air rebusan boleh buat masak nasi.

No comments: