Thursday, July 12, 2012

Kuzi Kambing

Resepi khas untuk Kak Ini.

Bahan yang diperlukan:

1 kg kambing
3 sudu besar rempah kuzi
10 labu bawang besar (dihiris nipis dan digoreng hingga kekuningan)
2 labu bawang besar *kisar
3 ulas bawang putih *kisar
2 inci halia besar ibu jari *kisar
1/4 cawan tomato puree
1/4 cawan tomato sos
1 tin susu cair (atau susu fullcream)
1/4 cawan santan (yang ni orang Kelantan tak letak tapi memang best kalau letak)
1/2 cawan kismis (digoreng)
1/2 cawan badam/gajus (digoreng)
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Campurkan dengan rempah kuzi.
Panaskan minyak dan masukkan rempah. Masak hingga pecah minyak. Masukkan tomato puree.  Kemudian masukkan kambing. (Kalau orang Kelantan, kambing tu digaul garam kunyit kemudian digoreng separuh masak sebelum dimasukkan dalam rempah). Masukkan bawang goreng, susu, garam dan gula. Masak sampai daging empuk. Kalau perlu, tambahkan sos tomato. (Selalunya memang perlu). Bila semua dah sebati, masukkan kismis dan badam. Siap.









No comments: