Friday, July 27, 2012

Lompat Tikam

Bahan yang diperlukan:

Badan:
1 cawan tepung beras
3 helai daun pandan
4 cawan air
Sedikit garam

Kisar daun pandan dengan 4 cawan air. Tapiskan.
Bancuh tepung beras dengan air tapisan pandan. Letakkan air sikit-sikit sampai dapat bancuhan yang betul. Bancuhan tepung mestilah cair seperti air susu. Tambahkan garam dan kacau sampai sebati. Masukkan bancuhan dalam periuk dan masak menggunakan api perlahan sampai bancuhan itu menjadi kental dan agak berkilat. Jangan berhenti kacau bancuhan sampai siap. Bila bancuhan dah pekat, tuangkan ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan.

Kuah santan:
2 cawan santan (kepekatan biasa)
1 sudu besar tepung beras
Sedikit garam

Masukkan tepung beras ke dalam santan dan kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan ke dalam periuk dan kacau menggunakan api perlahan sampai bancuhan menjadi pekat. Tuangkan ke atas badan yang telah disediakan lebih awal.

Air gula:
2 keping gula manisan (nau)
1/2 cawan air

Masakkan gula dengan air sampai cair. Tapiskan dan sedia untuk dimakan.

Pulut merah:
1/2 cawan beras pulut
Sedikit pewarna merah

Rendam beras pulut dengan pewarna merah selama lebih kurang 2 jam. Tanak pulut dengan air sama paras dengan pulut. Sedia untuk dimakan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


1 comment:

Nadiya said...

Masukkan secubit kapur makan dlm bancuhan tepung untuk badam lompat tikam.